Over Recht en Averecht

Wat leuk dat je even komt kijken wie er achter Recht en Averecht zit! 😁

Dat ben ik, Marijke Lennards, niet alleen gek op breien, maar op alles wat met garens, textiel en kleur te maken heeft. Ik kan geen land bezoeken zonder op zoek te gaan naar de lokale garen- of stoffenwinkels en musea met klederdrachten (met als excuus beroepsdeformatie 😉).

Wat kan ik voor je betekenen? Aarzel niet om contact te zoeken per telefoon of e-mail, ik help je graag!

• Ik snap dat het lastig is om kleurcombinaties uit te zoeken op een website.
Kom je er om wat voor reden niet uit, ik kan altijd via e-mail wat foto voorstellen sturen.

• Twijfel je of een garen past bij het patroon dat je wilt maken, stuur me de (technische) informatie van het patroon (het hele patroon hoeft niet, een foto is wel handig) en ik laat je weten wat de mogelijkheden zijn.

Even praktisch.
Recht en Averecht is een éénmanszaak, dat betekend dat ik alles zelf doe, daardoor kan ik niet altijd meteen de telefoon opnemen of direct op een e-mail reageren. Lukt bellen niet, stuur in ieder geval een e-mail, die probeer ik zo snel mogelijk te beantwoord.

Over mijn achtergrond ( best een lang verhaal, dus neem even een kop thee 😅).

Op de lagere school heb al ik leren breien en haken, maar tijdens mijn pubertijd werd het een echte hobby. Het was zelfs zo dat ik mijn breiwerk mee naar school nam en in de klas zat te breien. Ik kan me herinneren dat beenwarmers toen in waren en ik deze met allemaal kleurtjes en motiefjes breide, ook voor vriendinnen.
Er was nog geen internet dus ik heb via een steken boek van de vogue dat ik kocht bij de Hema me zelf diverse steken aangeleerd. Gewoon doen wat er stond beschreven soms met succes en soms zonder, dat betekende uithalen en herhalen. In die tijd was de Ariadne het breiblad voor breipatronen, daar heb ik heel wat truien en vesten uit gebreid.

Tijdens mijn studie modevormgeving aan de kunstacademie (nu Artez) in Arnhem had ik het heel druk, waardoor (waarvoor) ik vooral achter de naaimachine zat. Ik breide nog wel af en toe voor school (ook op de breimachine), maar het stond op een lager pitje. Helaas was breien niet meer zo populair en daarmee verdwenen in die tijd veel wolwinkels.

In 91 studeerde ik af en ging ik als kledingontwerper aan het werk. Een tijdje in vaste dienst en daarna als free lance ontwerper. En hoe kan het ook anders, specialiseerde ik me in het ontwerpen van gebreide kleding.
In 2009 tijdens mijn freelance werk als modeontwerper ontwierp ik voor een slow fashion merk met de hand gebreide kleding. Tijdens deze periode, van zoeken naar mooie materialen en weer breien met de hand ipv de machine is mijn breivirus weer aangewakkerd.
Zo ontstond het idee om mijn eigen breipatronen te gaan maken en die samen met de bijpassende wol te gaan verkopen. Naast mijn gewone werk ben ik met dat idee aan het werk gegaan.

In november 2011 was het zover, de webshop ging online met een klein assortiment fair trade en biologische garens en een aantal door mij ontwikkelde patronen. Na 2 jaar naast de webwinkel op 3 locaties een pop-up winkel te hebben gehad, starte ik in 2016 een vaste winkel in het Modekwartier in Arnhem. Inmiddels was het zo dat ik ook garens was gaan verven, omdat ik het zo inspirerend vond om te doen.

Zo ontstond in 2018 ‘The Coloured Cat’ mijn eigen garen merk met hand-geverfde garens. In eerste instantie verkocht ik ze alleen nog in de winkel, maar de reacties waren zo goed dat ik ze ook mee naar beurzen nam.

En toen kwam 2020, het zou een goed beursjaar worden, maar in maart 2020 werd alles anders, beurzen werden afgelast, een halve lockdown, een lockdown en uiteindelijk winkelen op afspraak. En dat beviel eigenlijk heel erg goed, ik kon mijn tijd beter indelen tussen het helpen van klanten, het verven van garens, de inkoop, de administratie etc. Het bleek dat het mini keukentje van de winkel die ik huurde toch wat aan de kleine kant was als ik meer wilde verven. Zo kwam de beslissing om thuis (een oude bakkers winkel) onze voormalige schuur (ooit de bakkerij) te verbouwen. 30 juli 2021 was de dag van de verhuizing. De oude Bakkerswinkel is een showroom geworden, zodat klanten toch nog op afspraak langs kunnen komen en de schuur is nu een studio, waar ik beneden een verfruimte heb, het garen magazijn is en op zolder zit mijn kantoor.

Recht en Averecht blijft in beweging, het assortiment wisselt, maar de insteek om garens al dan niet op te nemen in de collectie wordt altijd onderworpen aan ‘hoe gaat de fabrikant met mens milieu en dier om’. Patronen ontwerpen doe ik nog steeds, als ik daar zin in heb (en tijd voor) soms wil ik gewoon lekker breien. 😉

Nog wat ‘niets met breien te maken’ weetjes over mij. 😁
Ik hou van zowel honden als katten, ik ben opgegroeid met katten en heb er dan ook 4, een bejaarde zwarte kater die inmiddels doof is, een grote witte kater die tegen me praat, een rode ‘adhd’ kater ( hij komt een aai halen en zoeft weer weg) en zijn schildpad zusje die eigenlijk een hondje vermomd als kat is, want ze loopt je Overal achterna.

Ik ben een verzamelaar als ik iets tegenkom waardoor ik geïnspireerd raak (kunst/kleur/klederdracht/natuur etc) dan kan ik het niet laten om het mee te nemen. Inmiddels staat mijn studio vol en moet ik wat selectiever zijn, maar tjonge wat is dat soms moeilijk.
Verder hou ik van aanrommelen in mijn stadstuin, zuurdesembrood bakken en (in het weekend) uitgebreid koken.

Marijke Lennards
[]