Over Recht en Averecht

In 2009 tijdens mijn freelance werk als modeontwerper heb ik oa. voor een slow fashion merk met de hand gebreide kleding ontworpen, het was toen heel moeilijk om aan goede, eerlijke en mooie materialen te komen. Tijdens deze periode (In mijn puberjaren in de jaren ’80 breide ik heel erg veel) is mijn breivirus weer aangewakkerd en wilde ik meer. Dit heeft geresulteerd in éénmanszaak Recht en Averecht.  

In november 2011 was het zover dat de webshop online ging met een klein assortiment fairtrade en biologische garens en een aantal door mij ontwikkelde patronen. Na 2 jaar naast de webwinkel op 3 locaties een pop-up winkel te hebben gehad, starte ik in 2016 een vaste winkel in het Modekwartier in Arnhem. 

Eind 2018 ontstond The Coloured Cat’ mijn eigen garen merk met hand-geverfde garens. In eerste instantie verkocht ik ze alleen nog in de winkel, maar de reactie waren zo goed dat ik ze ook mee naar beurzen nam. 

2020, zou een goed beursjaar worden, maar in maart 2020 werd alles anders, beurzen werden afgelast, een halve lockdown, een lockdown en uiteindelijk winkelen op afspraak. En dat beviel erg goed, ik kon mijn tijd beter indelen tussen het helpen van klanten, het verven van garens, de inkoop, de administratie etc. Het bleek dat het mini keukentje van de winkel die ik huurde toch wat aan de kleine kant was als ik meer wilde verven.

En zo kwam de beslissing om thuis (een oude bakkers winkel) onze voormalige schuur (ooit de bakkerij) te verbouwen. 30 juli 2021 was de dag van de verhuizing. De oude Bakkerswinkel is een showroom geworden, zodat klanten toch nog op afspraak langs kunnen komen en de schuur is nu een studio, waar ik beneden een verfruimte heb, het garen magazijn is en op zolder zit mijn kantoor. 

Recht en Averecht blijft in beweging, het assortiment wisselt, maar de insteek om garens al dan niet op te nemen in de collectie wordt altijd onderworpen aan ‘hoe gaat de fabrikant met mens milieu en dier om’. Dat wil niet zeggen dat ik alleen gecertificeerde garens in het assortiment opneem, omdat fabrikanten die zich inzetten om alles zo goed mogelijk te doen ook een zetje moeten hebben om daar me door te gaan. Patronen ontwerpen doe ik nog steeds, al hoort dat tot ‘extreme slow fashion’, soms wil ik gewoon lekker breien. 😉

Over mij, Marijke Lennards: Ik heb modevormgeving gestudeerd aan de academie Artez in Arnhem. Na mijn afstuderen in ‘91 heb ik jarenlang voor diverse bedrijven als kledingontwerper en productbegeleider gewerkt. En nu dus eigenaar en oprichter van Recht en Averecht en The Coloured Cat.

Marijke Lennards